26 Mar · Iwona · Brak komentarzy

Udka BBQ

Czasem przepis sam wpadnie do ręki, czasem sami coś wymyślimy. Raz jest on skomplikowany a innym razem prosty jak drut. Ten należy do tych pierwszych i ostatnich. Wyśmienicie nadaje się jako pomysł na obiad, ale też i na grilla. Sezon przed nami, zatem warto wypróbować. Ja robiłam już skrzydełka, udka i całego kurczaka. Bejca jest dosyć pikantna, ale wyobraźcie sobie, że moje Dzieci za nią przepadają. 

 

 

Porcja: 4 osoby

Czas przygotowania:  1h

 

Składniki:

6-8 udek z kurczaka;

6 łyżek keczupu;

1/2 łyżeczki ostrej papryki;

2 ząbki czosnku;

1 cm świeżego imbiru (startego);

1 łyżka oleju;

sól

 

 

Sposób:

Udka opłucz, osusz. Wymieszaj keczup z olejem, papryką,solą, czosnkiem i startym imbirem. Gotową bejcą natrzyj mięso i odstaw na 10-15 min. Przełóż na blachę lub naczynie żaroodporne wyłożone papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. na ok. 40-45 min.

 

Porada: udka można podać z wieloma dodatkami. Proponuję pieczone ziemniaki z dipem z jogurtu, czosnku i szczypiorku.

 

SMACZNEGO!!

 

20170304_160227

 

 

 

Iwona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Copyright - Wszystkie prawa zastrzeżone Iwona Woskowicz