26 Cze · Iwona · Brak komentarzy

Sos koperkowy

Sos koperkowy to jedno z głównych wspomnień kulinarnych mojego dzieciństwa. A któż inny mógł mnie nauczyć, jak nie moja Mama, która robiła go zawsze z działkowego koperku. Mój Dziadziu zawsze siał go dużo, zatem często gościł na naszym stole. Sos koperkowy robi się bardzo szybko. Można go jeść jako danie jarskie – wystarczą doń młode ziemniaki lub z klopsikami – to propozycja dla tych, którzy nie mogą bez mięsa obejść. Nie spodziewałam się, że za przyczyną sosu usłyszę komplement od mojej Teściowej, która stwierdziła iż jeszcze tak smacznego sosu nie jadła. 

 

Porcja dla 4 osób

Czas przygotowani: 10 min.

Składniki:

1 duży pęczek koperku;

1 duża łyżka masła;

1 płaska łyżka maki;

1 i 1/2 szklanki rosołu lub wody;

1 duża łyżka kwaśnej śmietany;

sól i pieprz

 

Sposób:

W rondlu rozpuszczam masło. Następnie wrzucam uprzednio umyty i pokrojony koperek. Chwilę podsmażam i wlewam szklankę płynu.  W 1/2 szklance rosołu lub wody mieszam mąkę tak aby nie było grudek. Następnie dolewam płyn z mąką i mieszam tak aby nie przypalić. Przyprawiam solą i  pieprzem i gotuję ok. 1 -2 min.  Na koniec dodaję dużą łyżkę śmietany i szybko mieszam. Ważne aby śmietanę dodać gdy się już sos nie gotuje.

 

 

SMACZNEGO!!

 

20170620_193313

Category: Obiad, Przepisy, Zioła

Iwona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Copyright - Wszystkie prawa zastrzeżone Iwona Woskowicz