28 Cze · Iwona · Brak komentarzy

Risotto z jarzynami

Czy ja już pisałam, że jestem potwornie przewrotna? Hm, sama nie wiem… No dobra, to już teraz wiecie.  Ale ale, jak się ma moja „przewrotność” do risotto? Otóż wyobraźcie sobie, że zwyczajnie nie znoszę połączenia groszku z marchewką. Wiecie, chodzi mi o tzw. polską klasykę gatunku, czyli dodatek do obiadu. U mnie w Domu Rodzinnym króluje na stole. Mąż i Dzieci uwielbiają, a ja się nie tknę. Ot, szewc bez butów chodzi, blogerka kulinarna nie wszystko zje. Jednak risotto z marchewką i groszkiem to inna bajka (pssst, kasza pęczak też jest wyjątkowa). Sama się po sobie takich kombinacji nie spodziewałam. Spróbujcie, bo naprawdę warto!!

 

Porcja: dla 4 osób

Czas przygotowania: 30 min.

Składniki:

 

  • 1 i 1/2 szkl. ryżu risotto;
  • 1 l bulionu;
  • 1 szkl. groszku cukrowego;
  • 2 marchewki;
  • gałązka bazylii, tymianku i oregano;
  • 2-3  cebule dymki;
  • 1 duży ząbek czosnku;
  • 1 czubata łyżka masła;
  • oliwa;
  • sól, pieprz

 

Sposób:

Na patelni, na dobrej oliwie podsmażam pokrojoną cebulę dymkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaję pokrojoną w pół talarki marchewkę. Gdy marchewka lekko się podsmaży wrzucam ryż i smażę ok. 1 min. aż się zeszkli. Dalej zaczynam wlewać po chochelce bulionu. Tę czynność powtarzam za każdym razem, gdy ryż wchłonie płyn. Pamiętam też cały czas o mieszaniu, aby potrawa się nie przypaliła. Następnie dodaję świeże zioła i groszek, mieszam, przyprawiam i jeszcze chwilę gotuję. Dopiero gdy zgaszę gaz dodaję masło i starty parmezan.

 

SMACZNEGO!!

 

20170627_131008

 

Iwona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Copyright - Wszystkie prawa zastrzeżone Iwona Woskowicz