Placki kukurydziane

.

4 Lip · Iwona · Brak komentarzy

Placki kukurydziane

Były już placki ziemniaczane, były już racuchy, były już naleśniki. Ale czegoś takiego jeszcze u nas nie było. I okazało się strzałem w 10-tkę. Dzieci i my zakochaliśmy się w tych plackach. Dawno tak uniwersalnego dania nie widziałam i nie jadłam. Placki kukurydziane mogą być serwowane np. na drugie śniadanie, kolację, obiad a nawet podwieczorek. Można je podać same, z dipem, keczupem, w jarskiej wersji lub z wędliną. Można podać je z jajkiem sadzonym albo jakąś fajną ulubioną sałatą. Sami widzicie, że opcji jest do wyboru, do koloru.

 

Porcja: 6 placków

Czas przygotowania: 30 min.

Składniki:

1 puszka kukurydzy;

1 jajko;

3 łyżki mąki;

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;

1 łyżka śmietany 30%;

1/3 łyżeczki kurkumy;

1/3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku;

1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku (opcjonalnie);

sól;

kilka listków bazylii;

olej

 

Sposób:

Kukurydzę odcedziłam i zmiksowałam z dodatkiem kurkumy i papryki. Ja dodałam jeszcze ostrą, bo zarówno kukurydza jaki i śmietana są same z siebie słodkie. Papka może być z kawałkami kukurydzy. Następnie dodałam posiekaną bazylię, śmietanę oraz jajko i wymieszałam. Dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, doprawiłam solą i delikatnie wymieszałam. Na rozgrzaną patelnię, posmarowaną olejem, nałożyłam po ok. 1 i 1/2 łyżki masy na 1 placka i delikatnie rozprowadziłam na grubość ok. 0,5 cm. Smażyłam bez przewracania przez ok. 2 minut aż do zrumienienia. Wówczas przewróciłam na drugą stronę i smażyłam dalej.

 

Porada: placki można usmażyć w foremkach o ciekawych kształtach.

 

SMACZNEGO!!

 

20170704_163846

Iwona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Copyright - Wszystkie prawa zastrzeżone Iwona Woskowicz