7 Lut · Iwona · Brak komentarzy

Pączki

Czym byłby Tłusty Czwartek bez pączków. U nas w Rodzinie prym w pieczeniu pączków wiodła Babcia. Taka już była nasza tradycja, że odbywaliśmy do Niej w ten dzień pielgrzymki,  każdy po swoją „dolę”. Pączki może nie wyglądały jak od Bliklego, ale miały w sobie to coś. I dla mnie to było najważniejsze. 

 

 

Porcja: 10-12 szt.

Czas przygotowania: ok. 3 h

Składniki:

25 g świeżych drożdży;

1/2 szklanki ciepłego mleka;

1 łyżeczka cukru;

2 żółtka;

1 jajko;

4 łyżki cukru pudru;

2 szklanki mąki pszennej;

1/3 łyżeczki soli;

35 g masła;

konfitura różana;

smalec do smażenia

 

Sposób:

Najpierw przygotowuję rozczyn. Drożdże kruszę do garnuszka, dodaję ok. 2 łyżek mąki, 1 łyżeczkę cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wszystko dokładnie mieszam i zostawiam aż wyrośnie, zajmuje to ok. 15 – 20 minut.  Następnie całe jajko i żółtka ucieram z cukrem pudrem. Przesianą mąkę wsypuję do dużej miski i mieszam z solą. Wyrośnięty rozczyn daję do mąki, a następnie resztę ciepłego mleka i ubite jajka. Mieszam wolno i dokładnie. Dalej wyrabiam przez 15 minut. Później dodaję stopione masło i wyrabiam jeszcze przez kolejne 5 minut.  Do wyrabiania ciasta służy mi mikser z hakiem. Dobrze wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe lubi spokój, ciszę i ciepło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po około 1,5 godzinie) wykładam je na stolnicę oprószoną mąką i chwilę wygniatam aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie rozwałkowuję na gruby placek taki aby wyciąć z niego ok. 10 – 12 kółek. Z ciasta za pomocą szklanki wycinam krążki, na każdy z krążków kładę łyżeczkę konfitury różanej, zamykam pączka, formując kulkę i lekko ją spłaszczam. Następnie odkładam do wyrośnięcia na około 30-45 minut. Smażę po 4 sztuki w rozgrzanym tłuszczu, aż będą ładnie zrumienione (nie mogą rumienić się zbyt szybko), w połowie smażenia przewrócić. Wykładam na ręcznik papierowy. Polewam lukrem i zajadamy.

 

SMACZNEGO!!

img_20180207_233613_521

Iwona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Copyright - Wszystkie prawa zastrzeżone Iwona Woskowicz