7 Paź · Iwona · Brak komentarzy

Lodówka

To jak przechowujemy żywność w lodówce nie jest bez znaczenia. Otóż ułożenie produktów w lodówce ma wielki wpływ przede wszystkim na ich jakość i czas przydatności. Z pozoru może wydawać się, że panuje tam jednakowa temperatura. Wyobraź sobie, że nie! Temperatura tam panująca waha się od 2 do 8 st. W lodówce krąży również suche powietrze. Aby nasz sprzęt dobrze funkcjonował, musimy o niego dbać. Lodówka wymaga kilku prostych zabiegów, a są nimi:

  • w lecie podwyższajmy temperaturą a w zimie zmniejszamy;
  • myjmy ją regularnie;
  • nie przeciążajmy jej zbytnio. Duża ilość produktów w chłodziarce powoduje zmniejszenie jej wydajności i nie ma wtedy odpowiedniej cyrkulacji powietrza;
  • nigdy też nie wkładajmy ciepłych posiłków bezpośrednio do chłodziarki, gdyż zepsujemy w ten sposób agregat;
  • obecnie producenci dbają o to aby zapachy nie przenikały już więcej do ścian naszego sprzętu, ale nie oznacza to że wkładając coś, co może intensywnie pachnieć, nie należy zabezpieczyć.

Jak widzicie nie są to czynności wymagające nie wiadomo jakich nakładów sił, czasu czy też pieniędzy. Lodówki nie kupujemy na rok, dwa. Kupujemy ją na lata. To od niej zależy czy nasza żywność będzie smaczna i zawsze świeża. O właśnie, gdy już o tym mowa. Jeśli otwieramy jakąś puszkę i nie zużyjemy całej zawartości, przełóżmy resztę do słoika. Sery lub wędliny jeśli pakowane są w papier pergaminowy, zostawmy. Ale jeżeli kupimy opakowane w folię spożywczą, przełóżmy w domu od razu najlepiej do papieru pergaminowego. Doskonale sprawdzają się też pojemniki. Pilnujmy też terminów przydatności. To, że wkładamy coś do lodówki nie oznacza, że może tam leżeć wieki. Tutaj stosuję, rzadko bo rzadko, zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”. Oznacza to, że jeśli jakimś cudem przegapię termin przydatności, wolę pozbyć się takiego produktu niż spożywać go na siłę a potem cierpieć. Wiecie, co mam na myśli, nieprawdaż?

Przejdźmy teraz do podziału lodówki. Zacznijmy od tego, że lodówka to całość, zaś chłodziarka to ta większa jej część a zamrażalnik to ta dolna. To taki klasyczny przykład. Zatem lodówkę dzielimy na:

  • chłodziarkę:
  • górne półki 1 i 2;
  • środkowe półki 3 i 4;
  • dolne półki 5;
  • szuflady 6,
  • drzwi 7, 8 i 9

i

  • zamrażalnik 10

Na górnych półkach panuje zawsze wyższa temperatura. Zatem jest to miejsce na produkty on długim terminie przydatności, zapakowane zazwyczaj w puszkę, słoik. Ja tutaj trzymam min. puszkę kukurydzy, fasolki, ananasa i brzoskwiń oraz przetwory. Oczywiście, po otwarciu, gdy zostaje mi reszta, natychmiast przekładam do słoika lub miseczki. Pamiętam też, aby zużyć najszybciej jak się da. Tu sprawdza się kolejna moja zasada, mianowicie gastronomia-ekonomia. O wspomnianej gastronomii- ekonomii jest kilka postów na blogu.

Półki środkowe, tu temperatura średnia. Możemy kłaść na nich sery, jogurty, śmietanę i masło. W mojej lodówce jest specjalna półka (4) na butelki. Kładę tam zazwyczaj jakieś napoje, mleko lub alkohole.

Na dole panuje niższa temperatura. Dlatego mięso, wędliny czy ryby doskonale tam się odnajdą.

Poniżej znajdują się również szuflady. Najczęściej kładziemy tam owoce i warzywa. Ale pamiętajmy! Nie każdy owoc czy warzywo nadaje się do schłodzenia. Do takich należą min. pomidor, awokado, banan. Wsadzenie ich do chłodziarki spowoduje utratę wartościowych składników oraz smaku. Szuflady warto też wyłożyć ręcznikiem papierowym aby wchłaniał wilgoć oraz nie domykać ich szczelnie.

Drzwi chłodziarki to miejsce na oleje, napoje (7), ale też keczup, majonez i musztardę (9) oraz jajka (8). Jajka zazwyczaj kładziemy do specjalnie wytłoczonego pojemnika i zamykamy klapkę. Polecam jednak umyć jajka przed włożeniem ich do lodówki. Mam tu na myśli szczególnie takie które kupujemy na targu.

No i przyszedł czas na zamrażalnik. Oj, tu to jest już naprawdę zimno, bo ok. -18 st. C. Bardzo się cieszę też, że producenci po raz kolejny o nas zadbali drukując na szufladach mini ściągę.  Na wspomnianych szufladach znajduje się informacja jakie produkty i jak długo możemy zamrażać. Pamiętajmy jednak, aby wkładając np. mięso do zamrażalnika podpisać je i napisać datę mrożenia, 5 sek. a upraszczamy sobie całą robotę. W przeciwieństwie do chłodziarki, zamrażalnik winien być zapchany po brzegi. Sprzęt w tym miejscu lepiej radzi sobie zdecydowanie lepiej jeżeli produkty poukładane są ciasno.

Myślę, że udało mi się stworzyć dla Was coś na kształt wademekum przechowywania produktów w lodówce. Ja to nazywam lodówkowym BHP. Zarówno higiena przechowywania żywności jak i dbałość o bezpieczne odżywianie się są moim priorytetem w prowadzeniu domu. Wam też na pewno na tym zależy. Jeśli tak, to zmykajcie szybko do Waszych lodówek, sprawdźcie czy jest tam wszystko O.K. Jeżeli nie to do roboty!

 

POWODZENIA!

 

Porada: w okresie Świąt, szczególnie Bożego Narodzenia skorzystajmy z naszej naturalnej lodówki jaką jest balkon lub parapet. Zapobiegniemy wtedy nadmiernemu oszronieniu chłodziarki.

 

i-liebherr-cnef-3515-comfort

Category: Przepisy

Iwona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Copyright - Wszystkie prawa zastrzeżone Iwona Woskowicz