25 Sty · Iwona · 2 komentarze

Krupnik

Krupnik to kolejna zupa, którą bardzo lubimy a ilekroć go gotuję, przypominam sobie swoje dzieciństwo. Moja Mama lubi gotować go na żeberkach. Ja wybieram z kolei kość schabową – och co to za przyjemność obgryźć potem taką kosteczkę 😀 . Tyle, że mam już konkurencję, bo zaraziłam tym moje Dziewczynki no i już sama sobie nie poobgryzam. Z Domu wyniosłam też nawyk jedzenia krupniku z chlebem. O to właśnie w tej zupie chodzi. Ma być przede wszystkim sycąca. Dlatego najlepsza jest jesienno-zimową porą i to co jest ciekawe, krupnik smaczniejszy jest zdecydowanie na drugi dzień, gdy kasza maksymalnie spęcznieje. Wbrew pozorom dzieci bardzo lubią tę zupę i jest to doskonała okazja, aby przemycić w niej wiele warzyw.

 

Porcja: 2 l garnek

Czas gotowania: 1 h

Składniki:

1 duża kość schabowa;

2 marchewki;

1 korzeń pietruszki;

3 ziemniaki (opcjonalnie);

1 liść kapusty włoskiej;

1/2 selera;

mały por;

3 duże garści kaszy jęczmiennej;

2 liście laurowe;

4 ziarna ziela angielskiego;

sól, pieprz

 

Sposób:

Kość myję, wkładam do garnka i zalewam zimną wodą. Zagotowuję, zmniejszam ogień i ściągam szumowinę. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Kość gotuję ok. 20 minut, mięso schabowe szybko się gotuje. Po tym czasie dodaję starte na tarce na grubych oczkach warzywa (można je także pokroić w małe kawałki). Po 15 min. wsypuję kaszę. Gotuję ją do miękkości. Jeżeli daję do krupniku ziemniaki, to gotuję je oddzielnie, również pokrojone na kawałki i dodaję tu przed końcem gotowania. Następnie doprawiam solą i pieprzem.

SMACZNEGO!!

 

 

20170224_121808

Category: Obiad, Porady, Przepisy

Iwona

2 komentarze

  • Anonim napisał(a):

    Pamiętam z domu rodzinnego ten pyszny krupnik. Dzisiaj mogę tylko popatrzeć, powąchać jak inni jedzą, mam 100% celiakie. Wszystko co ze zboża… nie dla mnie. bb

    • Iwona napisał(a):

      Oczywiście to bardzo przykre i wręcz denerwujące, kiedy musimy odmawiać sobie czegoś co lubimy. Jeśli dobrze kojarzę celiakia to choroba która powoduje, że nasz organizm nie toleruje glutenu, a co za tym idzie nie wolno nam spożywać produktów z tym właśnie składnikiem. Jakby tego było mało, osoba która na to cierpi musi bardzo uważać nie tylko na to co ewidentnie zawiera gluten, czyli zboża, ale również na produkty w których on może być nawet w niewielkich ilościach. Droga BB, jeśli się dobrze orientuję można spokojnie użyć kaszy gryczanej, jaglanej oraz ryżu brązowego. Ja wiem, że to nie do końca to samo, ale po co rezygnować z czegoś co jest naprawdę smaczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Copyright - Wszystkie prawa zastrzeżone Iwona Woskowicz