21 Mar · Iwona · Brak komentarzy

Gofry

Znowu pytanie retoryczne: kto nie lubi gofrów? Nawet jeśli taki śmiałek się znajdzie, dawać mi go tu!! Do tej pory jadaliśmy gofry z cukierni. Dobrej cukierni 😉 , ale odkąd kupiłam gofrownicę, moje Dzieci stwierdziły że lepszych nie jadły, ot co 😀 . Kto jak kto, ale dzieci, szczególnie te własne są najlepszymi recenzentami.

 

Porcja: ok 12 małych gofrów (u mnie gofry są kwadratowe o wym. 11 x 11 cm)

Czas przygotowania: 10 min. nie licząc pieczenia

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej lub tortowej;

2 szklanki mleka;

1 łyżeczka proszku do pieczenia;cukru

2 łyżki cukru pudru;

1/3 szklanki oleju słonecznikowego;

2 jajka

 

Sposób:

Wszystkie składniki oprócz białek mieszam na gładką masę. Trzeba przypilnować, aby nie zostawić grudek. Ciasto na gofry ma to do siebie, że nie musimy używać miksera, wystarczy zwykła miotełka. Następnie białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy z ciastem. Właśnie ten zabieg zapewni, że będą inne niż dotąd. Pieczemy w gofrownicy przez około 5 minut. Muszą być po prostu rumiane.

Porada: gofry z tego przepisu podaję z bitą śmietaną lub domowej roboty dżemem. Ale jeśli zrezygnujemy z cukru, można zaserwować je w sposób wytrawny.

SMACZNEGO!!

20170321_110659

Iwona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Copyright - Wszystkie prawa zastrzeżone Iwona Woskowicz