Dżem z truskawek

.

2 Lip · Iwona · Brak komentarzy

Dżem z truskawek

Nie będę oryginalna jeśli powiem, że czekam na tę chwilę cały rok. Nic nie zastąpi smaku tych owoców. Truskawka, bo o niej mowa, to wg mnie królowa lata. Uwielbiam zajadać się nimi do bólu. Co roku staram się mrozić kilka woreczków, aby w zimie przypomnieć sobie ten smak w postaci koktajlu lub kompotu. Dodatkowo zamykam je w słoikach w postaci dżemów. Ta druga opcja jest w moim mniemaniu zdecydowanie lepsza. Taki dżem można wykorzystać do chleba, gofrów ew. naleśników. 

 

Porcja: 8 słoików, poj. 330 ml

Czas przygotowania: 1,5 h

Składniki:

2 kg truskawek;

1-1,5 kg cukru;

1 duża cytryna

 

Sposób:

Truskawki myję, obieram z szypułek i wkładam do garnka. Zasypuję cukrem, na początek 1 kg i odstawiam na chwilę, aż puszczą trochę soku. Następnie rozgniatam je lekko tłuczkiem do ziemniaków. Dodaję sok z cytryny i zaczynam całość gotować na wolnym ogniu przez  1 h, często mieszając.  W trakcie gotowania sprawdzam jak bardzo jest słodki. Jeśli uznam, że dostatecznie to nie dosładzam. Dżem jeszcze gorący przekładam go do wyparzonych słoików, zakręcam, odwracam je do góry dnem i studzę. Początkowo będzie on dosyć rzadki, ale gdy ostygnie trochę zgęstnieje. Ja nie lubię takich bardzo gęstych. Stawiam bardziej na naturalność, czyli na to aby nie dawać żadnych żelfixów itp.

 

SMACZNEGO!!

 

20170701_183759

 

Iwona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Copyright - Wszystkie prawa zastrzeżone Iwona Woskowicz