27 Mar · Iwona · Brak komentarzy

Coleslaw

Czy wyobrażacie się drugie danie bez surówki? No właśnie, raczej nie!! Propozycji jest nieskończoność. W kulinariach, podobnie jak w modzie stawiam jednak na klasykę, która zawsze się obroni. Do wspomnianej klasyki należy niewątpliwie surówka coleslaw. Tu się pewne zdziwicie, gdyż to nie jest nasz wynalazek. Historia sałatki coleslaw sięga prawdopodobnie jeszcze starożytnych Rzymian, którzy ją rozpowszechnili. Dziś znana jest na całym świecie. Sama nazwa surówki wywodzi się z języka niderlandzkiego od słowa koolsla, które jest skrótem koolsalade (surówka z kapusty). W zależności od kraju czy gustu dodawane są różne dodatki jak: marchew, jabłko a nawet ananas. Jako sos używany bywa majonez lub śmietana, musztarda, czy ocet. Od upodobań również zależy przygotowanie jak i proporcje składników (np. grubość szatki). 

 

 

Porcja: 2 osoby

1/4 dużej głowy kapusty białej;

1 marchewka;

1 łyżka majonezu;

1 łyżka śmietany;

1/4 łyżeczki

sól, cukier

 

Sposób: 

Kapustę poszatkuj, zblanszuj i odciśnij z nadmiaru wody. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Majonez wraz ze śmietaną, musztardą, solą i cukrem wymieszaj a następnie połącz z jarzynami. Dobrze wymieszaj i wsadź do lodówki aby się zmacerowało.

 

SMACZNEGO!!

 

20170308_150351

 

 

Category: Obiad, Porady, Przepisy

Iwona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Copyright - Wszystkie prawa zastrzeżone Iwona Woskowicz