2 Lip · Iwona · Brak komentarzy

Ciasto kruche z porzeczką i bezą

Lato w pełni. Owoce sezonowe pojawiają się jedne za drugimi. Po królowej czerwca, truskawce nadszedł czas na księżniczkę lipca – porzeczkę. U mnie na działce rosną dwa rodzaje: czerwona i czarna. Pamiętam jeszcze z dzieciństwa jak zbieraliśmy rodzinnie porzeczki. Ja, Babcia i Dziadek byliśmy od rana na działce, następnie przychodziła z pracy Mama i Wujek i zaczynała się akcja obierania. Najczęściej porzeczki szły na sok a potem na wino. Dziadziuś był mistrzem w robieniu domowego wina…

Ja wolę wykorzystać porzeczki do ciasta. Pyszne, nie za słodkie gdyż słodycz spodu i wierzchu z bezy przełamuje kwaskowatość porzeczek.

 

Porcja: blaszka o wym. 33 x 23 cm

Czas przygotowania: ok. 2 h, nie licząc schładzania ciasta

Składniki:

Kruche ciasto:

250 g mąki;

125 g masła, zimnego;

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;

100 g cukru pudru;

4 żółtka;

1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%

 

Sposób:

Mąkę przesiewam wraz z proszkiem do pieczenia, dodaję pokrojone na kawałki zimne masło. Następnie dodaję żółtka, cukier i śmietanę i wyrabiam szybko ciasto. Formuję je na kształt kuli, zawijam w papier do pieczenia lub folię spożywczą i schładzam w zamrażalniku. Ja zwykle ciasto robię dzień wcześniej lub rano, tak aby na wieczór było gotowe do pieczenia. Następnie piekarnik rozgrzewam  do temperatury 180ºC i  w tym czasie ciasto ścieram na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm i dokładnie wylepiam nim dno. Podpiekam w piekarniku, aż będzie lekko złociste, przez około 15 – 20 minut.

 

Nadzienie:

 

1 kg porzeczek (proporcje obojętne, kwestia gustu);

2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Sposób:

Uprzednio odszypułkowane porzeczki wrzucam wraz ze skrobią do misko i mieszam.

 

Beza:

4 białka;

szczypta soli;

200 g cukru pudru;

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;

pół szklanki płatków migdałów, do posypania

 

Sposób:

Białka na bezę powinny być w temperaturze pokojowej. Ubijam białka w mikserze, gdy się spienią dodaję sól i cały czas ubijam. Gdy piana zesztywnieje, zaczynam dodawać cukier, po 1-2 łyżce, cały czas ubijając. Gdy powstanie gęsta, błyszcząca masa, dodaję mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszam szpatułką.

 

Całość:

Na podpieczone ciasto (może być gorące) wykładam równomiernie porzeczki. Na to wykładam masę, którą oprószam płatkami migdałów. Wkładam do rozgrzanego do 180 ºC piekarnika  i od razu obniżam temperaturę do 140ºC z termoobiegiem. Piec przez około 1 h do momentu kiedy wierzch bezy będzie chrupiący. Studzę w stygnącym piekarniku.

 

SMACZNEGO!!

 

20170702_113047

Category: Łakocie, Przepisy

Iwona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Copyright - Wszystkie prawa zastrzeżone Iwona Woskowicz