25 Lis · Iwona · 2 komentarze

[:pl]Chińskie[:]

[:pl]Przepis na danie chińskie przywiozłam z Niemiec :D. Tak, wiem – brzmi dziwnie. Nauczyłam się je robić od mojej ciotki z Monachium, która pewnego dnia zaserwowała tzw. chińszczyznę. To pyszne danie króluje w mojej kuchni już od wielu lat. Jest doskonałym pomysłem zarówno na obiad, jak i na kolację np. dla dwojga ;). Robi się je bardzo szybko i przede wszystkim jest bardzo proste w przygotowaniu. Dawniej sos kupowałam gotowy, ale po jakimś czasie wymyśliłam sama przepis. Zdziwicie się, z jak małej ilości składników się składa, a jest integralną częścią tego dania.

Porcja dla 4 osób

Czas przygotowania: 30-45 min.

Składniki:

1 pierś z kurczaka;
sos sojowy;
2 marchewki;
1 por;
1 papryka żółta;
1 papryka czerwona;
1 brokuł (opcjonalnie)
2/3 szkl. keczupu;
2 łyżki octu winnego;
sok z ananasa;
sól, pieprz;
ryż (najlepiej brązowy)

 

Mięso pokroić na kawałki i macerować w sosie sojowym (najlepiej kilka godzin w lodówce). Warzywa pokroić na kawałki i smażyć metodą „stir fry”, czyli techniką szybkiego przygotowywania dań. Cały wic polega na tym, aby smażyć krótko na bardzo rozgrzanym oleju. W rondelku podgrzać  sok z ananasa, keczup i ocet winny. Sos przyprawić cukrem i solą i zalać nim warzywa. Mięso podsmażyć na oleju. Gdy wszystko jest gotowe podawać. Do warzyw można dorzucić jeszcze pędy bambusa i ulubione kiełki.

SMACZNEGO!!

 

20160828_140713[:]

Iwona

2 komentarze

  • Zibi napisał(a):

    Mógłbym to jeść codziennie

    • Iwona napisał(a):

      Ja też!! Dlatego czasem zamiast ryżu, podaję z chińskim makaronem. Zdarza się, że robię wersję wegetariańską czyli same warzywa albo odwrotnie opcja dla mięsożerców, zatem z samym mięsem. Oczywiście sos to podstawa i bez tego ani rusz. Jak widzicie danie można podawać na kilka sposobów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Copyright - Wszystkie prawa zastrzeżone Iwona Woskowicz