Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

.

7 Lip · Iwona · Brak komentarzy

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Makaron mogłabym jeść bez przerwy, w każdej jego postaci. Tym razem proponuję cannelloni z nadzieniem szpinakowym, z ricottą zapieczone pod beszamelem. Spróbujcie, Wasi bliscy zachwycą się nim. Danie jest też fajnym pomysłem na przyjęcie gości. Jest lekkie, łatwe, smaczne a do tego nie wymaga dużych nakładów czasu. 

 

Porcja: 10 rurek

Czas przygotowania: 45 min.

Składniki:

1 opakowanie szpinaku (może być mrożony, wtedy ok. 1/2 porcji);

1 opakowanie ricotty;

10 rurek makaronu cannelloni;

parmezan do posypania;

1 ząbek czosnku;

sól, pieprz;

1 duża łyżka masła;

1 łyżka mąki;

1 szkl. mleka;

sól, gałka muszkatołowa

 

Sposób:

Na maśle podsmażam szpinak, gdy się zredukuje dodaję ser ricotta, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiam. Jeszcze chwilę podsmażam. Następnie nadziewam makaron, którego wcześniej nie podgotowuję. Wykładam makaronem posmarowane olejem naczynie żaroodporne i zalewam beszamelem. Zapiekam pod przykryciem ok. 30 min. Pod koniec pieczenia posypuję parmezanem i jeszcze chwilę trzymam w piekarniku.

Beszamel robię w następujący sposób: w rondlu rozpuszczam masło, do którego sypię mąkę i chwilę wszystko razem podsmażam. Następnie wlewam powoli mleko i mieszam. Beszamel winien mieć konsystencję śmietany. Doprawiam wszystko solą i gałką.

 

SMACZNEGO!!

 

img_20170707_142745_937

 

 

Iwona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Copyright - Wszystkie prawa zastrzeżone Iwona Woskowicz